Ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των οδικών σημάτων που περνούν… απαρατήρητα, παρά το γεγονός ότι η σημασία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική και η παραβίασή τους επιφέρει ένα ιδιαίτερα υψηλό χρηματικό πρόστιμο.

Η οδική σήμανση αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την… ειρηνική μας συνύπαρξη στους ελληνικούς δρόμους, ωστόσο, το πλήθος των σημάτων καθιστούν την απομνημόνευσή τους και την… ορθή ερμηνεία του δύσκολη.

Υπάρχουν, βέβαια, και τα σήματα… SOS. Εκείνα δηλαδή που συναντάμε συχνότερα στης καθημερινότητά μας και επιβάλλεται να υπακούσουμε σε όσα μας «υπαγορεύουν». Ανάμεσα σε αυτά ανήκει και το σήμα με τον κόκκινο κύκλο στο κέντρο του οποίου δεν φιλοξενείται κάποιο άλλο διακριτικό.

Μπορεί, λοιπόν, το συγκεκριμένο σήμα να συναντάται αρκετά συχνά στους ελληνικούς δρόμους, ωστόσο, πολλοί αγνοούν την πραγματική του σημασία και ενίοτε το παραβιάζουν κινδυνεύοντας να δεχθούν ένα ιδιαίτερα υψηλό πρόστιμο και μια εξίσου επώδυνη διοικητική ποινή.

 

Ο χρυσός κανόνας για τα σήματα που φέρουν έναν κόκκινο κύκλο είναι ότι υποδεικνύουν κάποια απαγόρευση. Αυτό και μόνο, λοιπόν, αρκεί ώστε μας προβληματίσει και να μας κάνει να ξανασκεφτούμε την όποια μας κίνηση.

Στην περίπτωση που ο κόκκινος-απαγορευτικός κύκλος τοποθετηθεί σε λευκό φόντο, τότε υποδεικνύει την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στον συγκεκριμένο δρόμο και στις δύο κατευθύνσεις.

Αντιθέτως, αν στο λευκό φόντο φιλοξενείται το σχήμα κάποιου οχήματος τότε η απαγόρευση αφορά μόνο τον τύπου του συγκεκριμένου οχήματος. Συχνά-πυκνά στο κέντρο του εν λόγω σήματος συναντάμε και το ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου εφαρμόζεται η πλήρης απαγόρευση κίνησης των οχημάτων.

Όπως και να έχει οφείλουμε να σεβαστούμε τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και να μπορούμε να ερμηνεύσουμε την οδική σήμανση ώστε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές.

Στην περίπτωση παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις, το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ ενώ προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για διάστημα 10 ημερών. Τέλος, προστίθενται και 5 πόντοι στο ποινολόγιο του οδηγού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε νέα αφαίρεση διπλώματος.

 

Πηγή



Αφήστε μια απάντηση