Τα αυτοκίνητα μας έχουν φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, με τα εμπρός να διαθέτουν τρεις βαθμίδες έντασης που χωρίζονται στα φώτα θέσης, διασταύρωσης (μεσαία σκάλα) και πορείας (μεγάλη σκάλα).

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι κάνουν τα φώτα του αυτοκινήτου μας και πότε πρέπει να τα χρησιμοποιούμε, γιατί αυτό θα βοηθήσει να οδηγούμε με περισσότερη ασφάλεια. Επιπλέον, τα φώτα είναι το μόνο μέσο που έχουμε για να οδηγήσουμε με ασφάλεια το βράδυ σε έναν δρόμο που δεν είναι καλά φωτισμένος.

Για αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα πάντα για αυτά και πώς να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια την στιγμή που πρέπει. Παρακάτω θα αναφερθούμε στην μεσαία σκάλα των φώτων, τα φώτα διασταύρωσης, που χρησιμοποιούμε κάθε φορά που δύει ο ήλιος.

 

Όπως προαναφέραμε, η μεσαία σκάλα των φώτων ονομάζεται και φώτα διασταύρωσης. Τα συγκεκριμένα φώτα φωτίζουν την περιοχή του δρόμου που εκτίνεται μεταξύ 50 και 75 μέτρων μπροστά από το αυτοκίνητο. Ακόμα, τα φώτα διασταύρωσης φωτίζουν ασύμμετρα, έτσι ώστε η δεξιά πλευρά να φωτίζει περισσότερο από την αριστερή. Ο λόγος που είναι ρυθμισμένη έτσι η δέσμη τους είναι για να μην τυφλώσουν τους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς, καθώς και για φωτίζουν καλύτερα τα οδικά σήματα που βρίσκονται στην δεξιά πλευρά του δρόμου. Τα φώτα διασταύρωσης χρησιμεύουν και για την βελτίωση της ορατότητας στο σκοτάδι ή όταν υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ πρέπει να ενεργοποιείται όταν πρόκειται να περάσουμε μέσα από τούνελ, υπόγειες διαβάσεις και τμήματα δρόμου που φέρουν τέτοια σήμανση.

Σε γενικές γραμμές, όταν μιλάμε για τα φώτα του αυτοκινήτου, εννοούμε την μεσαία σκάλα. Λόγω του γεγονότος ότι τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα) μπορούν να «τυφλώσουν» του άλλους χρήστες του δρόμου και χρησιμοποιούνται περιστασιακά για να δούμε σε μεγαλύτερη απόσταση, η μεσαία σκάλα είναι αυτή που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον φωτισμό κατά τη νυχτερινή οδήγηση.

 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μεσαία σκάλα των φώτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, αν βρέχει τις απογευματινές ώρες και έχει σκοτεινιάσει νωρίτερα, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μειωμένη ορατότητα. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι καλό να ανάψουμε τη μεσαία σκάλα φώτων για να βλέπουμε καλύτερα και να μας βλέπουν. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε πολλά ατυχήματα.

Τέλος, τα φώτα του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικά και να ξέρουμε πότε τα χρησιμοποιούμε, για να αποφύγουμε προβλήματα και με το νόμο. Για παράδειγμα, εάν περνάμε μέσα από μία σήραγγα και δεν ενεργοποιήσουμε τα φώτα προβλέπεται πρόστιμο που φτάνει τα 200 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που έχουμε ρυθμίσει λάθος την δέσμη των φώτων μας ή οδηγούμε με την μεγάλη σκάλα (φώτα πορείας) και τυφλώνουμε τους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς, τότε το πρόστιμο κυμαίνεται από 200 έως 700 ευρώ.

 

Πηγή



Αφήστε μια απάντηση