Το σχέδιο αναμόρφωσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έδωσε τη δυνατότητα στους νέους 17 ετών να ξεκινήσουν τη διαδικασία της εκπαίδευσης ή ακόμα και της οδήγησης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το ευρωπαϊκό παράδειγμα θέλησε να ακολουθήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δίνοντας σε νέους το δικαίωμα να ξεκινήσουν τη διαδικασία της εκπαίδευσης για την άδεια οδήγησης μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας του, ήτοι έναν χρόνο νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν.

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι νέοι 17 ετών μπορούν πλέον να εξετάζονται κανονικά και στην περίπτωση που επιτύχουν στις εξετάσεις να αποκτούν προσωρινή άδεια οδήγησης.

Η συγκεκριμένη άδεια τούς επιτρέπει να κινούνται εντός των ορίων της περιφέρειας της μόνιμης κατοικίας τους και με τη συνοδεία ενός ενήλικα 25 ετών και άνω, ο οποίος μάλιστα θα πρέπει να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης για τουλάχιστον πέντε έτη.

Μία ακόμα προϋπόθεση είναι ο συνοδός οδηγός να μην έχει υποπέσει σε κάποια τροχαία παράβαση τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία θα έχει επισύρει πόντους ποινής στο point system.

Εκτός των άλλων, επιβάλλεται στους οδηγούς και στους συνοδούς αυτών, η υποχρέωση να τοποθετούν, για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η συνοδευόμενη οδήγηση, ειδικό διακριτικό σήμα αναγνωρίσεως νέων οδηγών που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών. Το ως άνω διακριτικό σήμα αποτελείται από το Κεφαλαίο γράμμα «Σ».

Το γράμμα αυτό είναι μαύρου χρώματος, εκτυπώνεται σε επιφάνεια λευκού χρώματος και έχει διαστάσεις 12 x15 εκατοστά. Με τη συμπλήρωση της ηλικίας των δεκαοκτώ (18) ετών, ανεξαρτήτως αν εξακολουθεί να επιβαίνει ή όχι συνοδός στο όχημα, αφαιρείται το διακριτικό σήμα «Σ» και τοποθετείται το διακριτικό σήμα «Ν».

Αν και εφόσον σε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο του ενός έτους ο οδηγός δεν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα, τότε μόλις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του αποκτά την κανονική άδεια οδήγησης και αίρονται οι παραπάνω περιορισμοί.

Το σκεπτικό γύρω από την απόφαση αυτή σχετίζεται με τη δυνατότητα που αποκτά ένας νέος οδηγός να αποκτήσει μεγαλύτερη εξοικείωση με την οδήγηση, πραγματοποιώντας τα πρώτα του βήματα υπό την επίβλεψη ενός πιο έμπειρου οδηγού.

 

Πηγή



Αφήστε μια απάντηση