Βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος του οχήματος και θα μας «ξελασπώσει» στην κακιά στιγμή. Αν όμως δεν είναι σε καλή κατάσταση, τότε… τη βάψαμε. Αναφερόμαστε στη ρεζέρβα του αυτοκινήτου, το εφεδρικό ελαστικό που χρησιμοποιούμε αν κάποιο από τα τέσσερα κλατάρει. Δεν υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα, ωστόσο αν το δικό μας έχει, είναι ένα καλοδεχούμενο συν γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει την οδική βοήθεια στη μέση του πουθενά. Η ρεζέρβα μας όμως, φθείρεται. Ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιείται. Με τα χρόνια το ελαστικό ξεραίνεται και ενδεχομένως να μην μπορέσει να μας εξυπηρετήσει όταν το χρειαστούμε.

Η ρεζέρβα χρειάζεται αντικατάσταση;

Ο «αυστηρός» κανόνας, λέει ότι το ελαστικό της ρεζέρβας, πρέπει να αντικαθίσταται ανά 8 χρόνια. Η διάρκεια ζωής των ελαστικών ορίζεται περίπου στα 4 χρόνια όταν βρίσκονται σε κίνηση ή 40.000 χλμ, όποιο από τα δύο προκύψει πρώτο. Η ρεζέρβα δεν φθείρεται με τα χιλιόμετρα όμως, αφού βρίσκεται φυλαγμένη στον χώρο αποσκευών. Άρα, μόνο τα χρόνια της μας απασχολούν. Με δεδομένο ότι η χρήση της θα γίνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συνήθως, για μικρή απόσταση (έως το πλησιέστερο βουλκανιζατέρ), ο κανονισμός «διπλασιάζει» τον χρόνο ζωής της.

Οι περισσότεροι όμως δεν αντικαθιστούν ποτέ το ελαστικό της ρεζέρβας. Αυτό, πρακτικά είναι λάθος. Αν έχουμε ένα αυτοκίνητο 12-13 ετών και δεν την έχουμε αλλάξει ποτέ, δεν αποκλείεται μετά από λίγα χιλιόμετρα το ελαστικό να «ανοίξει» καθώς είναι πια ξεραμένο. Οπότε, την οδική δεν τη γλιτώνουμε! Χονδρικά, θα λέγαμε ότι η αντικατάσταση θα πρέπει να γίνεται ανά δεκαετία. Ένα ελαστικό, στοιχίζει περίπου 80 – 150 €, ανάλογα τη διάσταση. Σίγουρα αξίζει να τα ξοδέψουμε, αν πρόκειται να μας βγάλει από τη δυσάρεστη θέση της ακινητοποίησης στη μέση του πουθενά.

Αν το αυτοκίνητό μας, διαθέτει τη μικρή ρεζέρβα ανάγκης, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο τύποι. Στον έναν, δεν υπάρχει αφαιρούμενο ελαστικό. Είναι ενσωματωμένο στον τροχό. Αυτού του είδους οι ρεζέρβες έχουν γόμα διαφορετικής σύστασης, με πολύ χαμηλότερα χαρακτηριστικά απόδοσης στο δρόμο, αλλά με μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Αν έχουν περάσει πραγματικά πολλά χρόνια (πάνω από 12-15), τότε μπορείτε να αγοράσετε μια νέα. Άλλωστε, δεν κοστίζουν περισσότερα από 50-60 € στο εμπόριο. Ο δεύτερος τύπος είναι οι ρεζέρβες ανάγκης (στενές), οι οποίες έχουν κανονικό ελαστικό που αφαιρείται από τον τροχό και αλλάζεται. Πλέον δεν χρησιμοποιούνται τόσο, αν έχετε όμως μια τέτοια, ισχύει ο ίδιος κανόνας με τις κανονικές ρεζέρβες. Δηλαδή αντικατάσταση ελαστικού στη δεκαετία.

Μη ξεχνάτε την πίεση!

Αφιερώσαμε πολλές γραμμές για την αντικατάσταση του ελαστικού, όμως το πιο σημαντικό είναι να ελέγχετε τακτικά την πίεση της ρεζέρβας σας. Σίγουρα δεν είναι μεγάλη ταλαιπωρία να την τσεκάρετε μια φορά το χρόνο, για να βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετό αέρα. Απλώς, όταν σταματήσετε στο βενζινάδικο να δείτε την πίεση, ανοίξτε το πορτμπαγκάζ και μετρήστε τη. Δεν θα σας καθυστερήσει σχεδόν καθόλου! Εδώ, να τονίσουμε ότι οι ρεζέρβες ανάγκης που δεν έχουν αφαιρούμενο ελαστικό, δεν έχουν αέρα στο εσωτερικό τους, οπότε δεν τσεκάρουμε και την πίεση.

 

Πηγή



Αφήστε μια απάντηση