Παρότι οι υποχρεώσεις των οδηγών στο πράσινο και στο κόκκινο φανάρι είναι αρκετά ξεκάθαρες, υπάρχουν και περιπτώσεις φαναριών που μπερδεύουν πολύ κόσμο. Μία από αυτές είναι το παλλόμενο κίτρινο ή πορτοκαλί φανάρι. Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση και ποιος έχει δίκιο σε ενδεχόμενο ατύχημα;

Σε πολλές διασταυρώσεις των ελληνικών δρόμων (και όχι μόνο) η στροφή προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά γίνεται με παλλόμενα πορτοκαλί βέλη, ενώ άλλοτε πρόκειται για διασταυρώσεις με «κανονική» εναλλαγή φαναριών την ημέρα, που όλα μετατρέπονται σε παλλόμενα πορτοκαλί στρογγυλά τη νύχτα. Οπότε, τι ισχύει σύμφωνα με τον ΚΟΚ σε αυτές τις περιπτώσεις;

  • Στα παλλόμενα πορτοκαλί βέλη για αλλαγή πορείας, που είναι και τα συνηθέστερα, στρίβουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα με ό,τι συμβαίνει όταν στρίβουμε με πράσινο βέλος, εδώ δεν έχουμε προτεραιότητα! Παραχωρούμε προτεραιότητα στους πεζούς που διασχίζουν την οδό, αλλά και στους οδηγούς που κινούνται σε οποιαδήποτε λωρίδα κυκλοφορίας του δρόμου στον οποίο θέλουμε να κινηθούμε. Μέχρι να ελευθερωθεί ο δρόμος για εμάς, περιμένουμε!
  • Σε στρογγυλό παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι, κινούμαστε στη διασταύρωση με μειωμένη ταχύτητα και με προσοχή, και ακολουθούμε τη λογική που προστάζουν οι σταθερές πινακίδες του ΚΟΚ που βρίσκονται πάνω από το φανάρι ή δίπλα σε αυτό. Αν έχουμε σήμα STOP ή παραχώρησης προτεραιότητας, περιμένουμε, ενώ συνεχίζουμε την πορεία μας αν έχουμε σήμα προτεραιότητας. Σε κάθε περίπτωση, σιγουρευόμαστε ότι και οι οδηγοί των άλλων οχημάτων που κινούνται προς τη διασταύρωση από άλλες κατευθύνσεις, συμπεριφέρονται όπως περιμένουμε, και δεν έχουν άλλη αντίληψη για την προτεραιότητα.

 

Το παλλόμενο κίτρινο εκτός διασταύρωσης, τι σημαίνει;

Σε πολλούς δρόμους υπάρχουν σε μεγάλες ευθείας ή σε παρατεταμένες στροφές, φανάρια που παραμένουν σβηστά την περισσότερη ώρα, και ανάβουν παλλόμενα πορτοκαλί σε συγκεκριμένες στιγμές, ενώ δεν υπάρχει κοντά τους καμία διασταύρωση, ούτε και διάβαση πεζών. Σκοπός τους είναι να προειδοποιούν πως στη διασταύρωση που ακολουθεί αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες μέτρα μετά από αυτά, έχει ανάψει κόκκινο ή πρόκειται να ανάψει άμεσα. Αυτά τα φανάρια τοποθετούνται σε σημεία όπου σχηματίζονται ουρές οχημάτων τις ώρες αιχμής, κι έτσι μπορεί να υπάρχουν ακινητοποιημένα οχήματα πολύ πριν από το σημείο που περιμένει ένας οδηγός να δει το κανονικό φανάρι, με κίνδυνο να προκληθεί μαζική σύγκρουση, δηλαδή καραμπόλα.

 

Πηγή



Αφήστε μια απάντηση