Η κατανάλωση λαδιού από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης θεωρείται φυσιολογική. Ωστόσο από ένα όριο και πάνω ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναλάβει δράση.

Το λιπαντικό είναι ένα «συστατικό» αναπόσπαστο για την εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης καθώς φροντίζει για τη δημιουργία της απαραίτητης ασπίδας προστασίας μεταξύ των κινούμενων και μη μερών του κινητήρα και κατά συνέπεια στη μακροζωία τους.

Οι σύγχρονοι κινητήρες εσωτερικής καύσης καταναλώνουν πολύ μικρές έως και αμελητέες ποσότητες λαδιού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, οι οποίες συχνά δεν γίνονται καν αντιληπτές στην αλλαγή του λαδιού στο εκάστοτε προγραμματισμένο σέρβις. Όσο πάμε βέβαια προς τα πίσω στο χρόνο και έχουμε να κάνουμε με παλιότερους κινητήρες τότε μπορούμε να παρατηρήσουμε μια αύξηση στην κατανάλωση λαδιού λόγω των μεγαλύτερων ανοχών που είχαν τα μηχανικά τους μέρη.

 

Αν λοιπόν ο κινητήρας μας καίει λίγο λάδι αλλά αυτό το κάνει πάντα σταθερά δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι, εφόσον φυσικά ελέγξουμε και το εγχειρίδιο του κατασκευαστή και δούμε ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Από την άλλη αν ξαφνικά ο κινητήρας μας αρχίσει να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες λαδιού από το σύνηθες τότε θα πρέπει να αναλάβουμε γρήγορα δράση για να εξαλείψουμε το φαινόμενο και να αποφύγουμε και κάποια ζημιά που μπορεί να μας στοιχίσει ακριβά.

Αλλαγή λιπαντικών σύμφωνα με τον κατασκευαστή

Αυτό που πρέπει να κάνουμε πάντα για να εξασφαλίσουμε τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση λαδιού είναι να βάζουμε πάντα τα συνιστώμενα από τον κατασκευαστή λιπαντικά ή ακόμη καλύτερης ποιότητας, εφόσον συμφωνούν με τις συστάσεις του εργοστασίου. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε σε καμία περίπτωση είναι οι εκπτώσεις στην τιμή. Εκπτώσεις στην τιμή μπορεί να σημαίνει ότι τα λιπαντικά τα λιπαντικά της επιλογής μας ενδέχεται να είναι κατώτερης ποιότητας από εκείνα που συστήνει ο κατασκευαστής με αποτέλεσμα να μην επιδεικνύουν την ίδια αντοχή στις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα και να καίγονται περισσότερο.

 

Ελέγχω μπουζί και τσιμούχες βαλβίδων

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μπουζί του κινητήρα μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή και αποδοτική καύση του καύσιμου μίγματος. Αν τα μπουζί δεν λειτουργούν σωστά τότε αυτό επηρεάζει το θερμικό μοτέρ ως προς την απόδοσή του, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση της κατανάλωσης του λιπαντικού. Αύξηση της κατανάλωσης του λιπαντικού μπορεί να έχουμε και από διαρροή, η οποία -αν εξαιρέσουμε κάποιο χτύπημα στο κάρτερ- μπορεί να προέρχεται από τα τσιμουχάκια των βαλβίδων.

 

Οδηγώ πιο στρωτά

Το στιλ οδήγησης του εκάστοτε οδηγού επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του κινητήρα, ενώ μεγάλο ρόλο έχει στα επίπεδα κατανάλωσης αλλά και τη μακροζωΐα του. Για παράδειγμα αν ο οδηγός ενός αυτοκινήτου οδηγεί διαρκώς με επιθετικό στιλ και χρησιμοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα όλη την μπάντα του στροφομέτρου, μένοντας παράλληλα στο υψηλό φάσμα λειτουργίας, τότε είναι σίγουρο ότι το λάδι θα «ταλαιπωρηθεί» λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται.

Αυτή η «ταλαιπωρία» θα κάνει το λάδι να χάσει ταχύτερα τις ιδιότητές του και αν ο οδηγός δεν επισκεφτεί νωρίτερα το συνεργείο για αλλαγή, τότε, όσο πλησιάζει η ώρα αντικατάστασής τους -βάσει χιλιομέτρων-, το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί αύξηση στην κατανάλωση του λαδιού είναι μεγάλο.

Φυσικά εκείνο που λογικά θα δώσει μια και καλή τέλος στην έξτρα κατανάλωση λαδιού είναι η επίσκεψη στο συνεργείο και ο έλεγχος του κινητήρα μας από το εξειδικευμένο προσωπικό του.

 

Πηγή



Αφήστε μια απάντηση